El dret al sol, d’Agustí Trias

Article d’opinió

El dret al sol

L’energia és bàsica en la nostra societat. Hom no ho discuteix. Però som poc conscients de la importància que per la nostra salut tenen el calor, el refredament, el confort, i el nivell de vida.

L’energia prové majoritàriament de l’aprofitament de recursos esgotables que extraiem de Gaia i modifiquem, a elevats costos energètics i mediambientals.

L’home, des de que va baixar de l’arbre i se’n va anar a viure a una cova, ha necessitat de la energia per escalfar aigua, escalfar-se a si mateix a l’hivern i obtindre refredament a l’estiu.

Tot això ho ha fet sempre, bàsicament a partir del sol. Avui, a part de les energies no renovables (petroli, gas, urani, carbó, etc) també es pot utilitzar el sol per a obtenir la llum natural i la energia que ens doni confort. La tecnologia i el coneixement bioclimàtic del territori i del lloc ens ofereix un gros ventall de possibilitats que la arquitectura pot resoldre fàcilment.

La radiació solar directa és necessària per tal de poder utilitzar les eines que el bioclimatisme i la tecnologia brinden a la arquitectura. Per tant, el dret al Sol, el dret a que ningú et faci ombra ni que tu la facis sobre els demés, ha de figurar, emfatitzat, en el planejament urbanístic del nostre territori.

El dret al Sol és bàsic per a complir amb el dictamen de la UE: Menys del 20% abans de 2020, conegut com els “3 x 20s” que es desprèn de l’Acord del Consell Europeu del Paquet Energia i Clima del 6 d’abril de 2009:

  • Reducció del 20% de CO2
  • Millora del 20% del Nivell de Eficiència Energètica
  • Obtenció del 20% d’energia de Fonts Renovable

En conclusió, cal assegurar el dret a l’aprofitament de la energia solar i que es puguin aplicar criteris de disseny en els edificis, ajustats a les condicions bioclimàtiques del lloc, que assegurin una bona orientació sud, assolellament diari, llum natural a dojo, ventilació, captació, protecció solar… EL DRET AL SOL.

Agustí Trias

Arquitecte

Barcelona, abril de 2013

.

TERRITORI i ARQUITECTURA per la Independència és un col·lectiu inscrit com a Sectorial de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: